Bez vlaštovek - Vančurová, Petra, 1983- (MOBA, 2025)
Na jaře roku 1881 čelí vrchní vinohradský komisař Alois Albrecht kritice ze strany českého tisku, který ho viní z podpory německých buršáků. V té době dojde na Vinohradech k vraždě českého studenta právnické fakulty. Alois Albrecht tak stojí před otázkou, zda mohlo národnostní napětí vyústit až v potyčku mezi českými a německými studenty, která skončila vraždou jednoho z nich...