Ratajský les - Palán, Aleš, 1965- (Pistorius & Olšanská, 2016)
Aktivní funkcionářka Anna Felbabová prosazovala na počátku padesátých let ve své vesnici zemědělskou linii vládnoucí strany tak nekompromisně, že se stala postrachem téměř všech rolníků v obci. V rámci povinných dodávek státu nasazovala tvrdé normy, které nebylo možné splnit. Několik jedinců se proto snažilo agresivní ženě postavit, původně ji chtěli pouze zastrašit, ale celá akce se jim vymkla z rukou. Felbabová zemřela ranou z pistole a tato událost se stala rozbuškou divokého a pomstychtivého řádění příslušníků Státní bezpečnosti. Vedle usvědčených vrahů, kteří byli dopadeni až šest let po činu, smetla řadu nevinných osob, jimž zničila život nebo je donutila existovat na samém dně společenské hierarchie. Pelán domýšlí důsledky onoho nepromyšleného skutku, který poznamenal osudy lidí i v několika dalších generacích. Mnozí nezapomněli na nezasloužené křivdy, ponižování a šikanování ze strany úřadů a ti nejmladší se pak na počátku jedenadvacatého století, roztrpčeni z toho, že komunistická zlovůle nebyla potrestána, rozhodnou vzít spravedlnost do svých rukou...