Boj o ostrov - Ransome, Arthur, 1884-1967 (Ransome, Arthur, 1884-1967. Knihy, 2016)
První z dvanácti příběhů o Vlaštovkách a Amazonkách vypráví o poněkud kuriózním seznámení posádek obou plachetnic, o prázdninách na anglickém jezeře a opuštěném ostrově, o lodním kufru vysloužilého kapitána Flinta - a především o velkém dětském přátelství, které právě tady začíná.