Cesta do hlubin kantorovy duše - Hoznauer, Miloš, 1929- (Dokořán, 2016)
Miloš Hoznauer bývá označován za živoucí legendu pražských češtinářů - kantorské povolání si zvolil na maturitním večírku jaksi z recese, ale stalo se mu celoživotním údělem. Dodnes k němu ale má zvláštní vztah. Na jedné straně souhlasí se sloganem jsem kantor, kdo je míň, ale na druhé straně by ani dnes jinak nevolil. A jak učil? Svou učitelskou práci vždy pojímal jako jedno velké divadelní představení: vstoupil do třídy, opona se rozhrnula a představení mohlo začít. A čím více se ho účastnilo i publikum, tím lépe. Z jeho pedagogického působení vychází i tato kniha. Není jen pouhým sledem nejrůznějších školních historek, včetně autorových vlastních trapasů a pedagogických poklesků, ale i humorně podaným obrazem našeho těžce zkoušeného školství v posledním půlstoletí