Jezevec Chrujda staví nejdřív urychlovač a pak zase pomalič - Stančík, Petr, 1968- (Modrý slon (Meander), 2015)
Pokračování dobrodružství jezevce Chrujdy a jeho přátel z lesa Habřince. Chrujda se tentokrát pustí do vynalézání a spolu s kamarádkou, vozíčkářkou sůvičkou Stáňou, sestrojí tajemný urychlovač. Do přístroje ale omylem vleze hlemýžď a jeho "urychlení" způsobí řadu veselých příhod. Chrujdovi se nakonec všechny zmatky podaří uvést do původního stavu a v lese Habřinci znovu zavládne klid. Napínavý pohádkový příběh přináší malým čtenářům nejen zábavu, ale také poučení, že i tělesně znevýhodněné bytosti jsou platnými a velmi přínosnými členy společnosti. A snad v nich také podpoří zájem o fyziku, kterou - alespoň podle zkušeností autora - většina školáků k vlastní škodě považuje za nudný předmět.