Nejlepším se neodpouští - Jansa, Pavel, 1942- (Akcent, 2012)
Student biologie Tomáš dokončuje na lékařské fakultě svoji diplomovou práci a je nablízku, když tam po pádu z okna umírá podivínský profesor. Oficiální verzi o nešťastné náhodě neuvěří, i když se s ní všichni okamžitě ztotožňují. Nebo spíš právě proto. Jako detektiv-amatér se pokouší přijít věcem na kloub sám a s údivem odhaluje, že mrtvý byl všelicos, jenom ne výlupek ctnosti. Co ale teď? Lze jen tak ospravedlnit soukromou pomstu? Kde je hranice mezi zločinem a aktem spravedlnosti? A existuje vůbec? Tomáš váhá, jestli má promluvit. Události se však dají do pohybu samy a drama vrcholí...