Madagaskar náš osudový. - Vacková, Monika, 1978- (Altiplano, 2012)
Dvě nezapomenutelné cesty, které dělily skoro přesně tři roky, podnikli Monika a Jirka Vackovi na tento unikátní ostrov v Indickém oceánu nedaleko afrického kontinentu. Při první návštěvě se téměř neznali a při druhé se naopak na ostrov vrátili již jako manželé. První poznání bylo s batůžky na zádech, druhé na jejich oblíbených kolech. Poznali jak známá turistická místa a národní parky, tak odlehlé oblasti, kam turista málokdy zavítá, vyzkoušeli snad všechny možné způsoby dopravy po ostrově a setkali se s mnoha příjemnými Malgaši.