Kameny krve a víry. - Kroupa, Pavel, 1944- (Karpana, 2010)
Megalitická kultura prehistorické Evropy je často opomíjenou a doposud ne zcela doceněnou součástí období neolitu. Odborná pracoviště věnují pozornost čitelnějším a z vědeckého hlediska průkaznějším symptomům pravěku. Kamenné objekty extrémních rozměrů a kamenné svatyně jsou odbornou veřejností chápány spíš jako kuriózní artefakty. Zabývat se tímto problémem s respektováním všech kritérií vědy představuje úskalí nedostatku exaktních prokazatelných poznatků a tím i riziko odborného propadu. A přece záhady doby kamenné, spojené s temnými kulty a prvními neucelenými náboženskými představami, si zasluhují náležitou pozornost. Jejich rozluštění se může stát klíčem pro pravdivé poznání duchovního vývoje člověka. Snaha o vyřešení sporných momentů prehistorie nemusí být vždy v souladu s názory současné vědy. Může být ale inspirací k dalšímu pokroku ve znalostech naší dávné minulosti. Kniha se zamýšlí nad některými problémy a záhadami neolitických svatyní Bretaně, Malty a Slovenska. Vychází z konkrétních lokálních výsledků archeologického výzkumu a snaží se je posuzovat z pohledu nezaujatého amatérského pozorovatele, třídícího a hodnotícího odborné poznatky využíváním logických úvah, otázek a možných odpovědí.