Za Marie Terezie : zamilovaný dragoun - Válková, Veronika, 1970- (Kouzelný atlas putování časem, 2014)
Život na vesnici v době panování císařovny Marie Terezie vypadá celkem poklidně, jako by jedinou mrzutostí byla robota na panském a jediným povyražením tancovačka v hospodě. Ale ve skutečnosti je to jinak. Hanči z největšího statku nutí otec do sňatku proti její vůli a Vojtu, sirotka, který se po Hanči může uvzdychat, chce zase otčím připravit o střechu nad hlavou. Práci mu usnadní právě Hančin otec, který nechá Vojtu odvést ke dragounům, aby mu za Hančí neběhal. Takovou nespravedlnost nemůže Bára nechat jen tak.