Hořící kříž - Gabaldon, Diana, 1952- (Plejáda : Deus, 2013)
Brianna a Roger vychovávají společně syna Jemmyho a připravují se na sněm skotských klanů, na němž se má konat i jejich právoplatná svatba. Jamie již dříve využil nabídky guvernéra a získal do svého vlastnictví rozsáhlé pozemky, na které přivádí své druhy z dřívějších dob, aby je společně osídlili. Potýkají se přitom s divokou přírodou, indiány i každodenními starostmi v hospodářství a domácnosti. V roce 1771 ale přichází povolávací rozkaz, v němž guvernér vyzývá pány, aby svolali své muže a připojili se k armádě. Jamie proto sestaví kříž z borového dřeva a vkládá jej do ohně, protože ohnivý kříž je skotským symbolem pro svolání mužů do bitvy. A zatímco ostatní jen mlhavě tuší, tři návštěvníci z doby daleko budoucí už s jistotou ví, co nadchází.