Než přijde mráz - Mankell, Henning (Krimi román Host, 2013)
Jednoho srpnového večera roku 2001 zavolá na policejní stanici v Ystadu člověk, který údajně viděl na jezeře Marebo hejno hořících labutí. Kurt Wallander se k jezeru vydá, aby zjistil, co se tam stalo. Bere s sebou i dceru Lindu, která právě dokončila policejní akademii ve Stockholmu a má nastoupit k ystadskému policejnímu sboru. U jezera žádné stopy nenajdou, ale za pár dní udeří zvířecí sadista znovu a brzy začnou mizet i lidé.