Proměna : a jiné povídky - Kafka, Franz, 1883-1924 (Edice světových autorů, 2009)
Próza, která je reprezentativní ukázkou myšlenkových a fabulačních postupů, v nichž vrhne čtenáře do absurdní situace, kdy hlavní hrdina se ráno probudí a zjistí, že se proměnil v prapodivný hmyz.