Deník z cesty do východní Indie - Challes, Robert, 1659-1721 (Europa (Academia, 2011)
Teprve v relativně nedávné době "znovuobjevený" francouzský spis ovatel, ale též cestovatel, kolonialista a obchodník, je autorem p ozoruhodného cestopisu, údajné kompilace tří deníků, které si psal během obchodní cesty do Indie a východní Asie a které vyšly nedlo uho po jeho smrti roku 1721. Ožívá v nich nejen autentický svět zá mořských plaveb do exotických zemí a námořnická každodennost, ale obsahují i zajímavé reflexe doby a filozofické a společenské úvahy