O bílých slonech - Dousková, Irena, 1964- (Druhé město, 2008)
Děj knihy se odehrává v nedávné minulosti v obci kousek od Berouna. Během jednoho týdne se v kratších částech naplňuje známé dětské rozpočítadlo Štěstí, neštěstí, láska, manželství, panenka, kolébka, hraběnka, smrt. Próza má baladické ladění, atmosféra jakoby evokuje rozvlněný letní vzduch nad rozpáleným asfaltem.