Knoflíková válka - Pergaud, Louis, 1882-1915 (Edice 13, 2010)
Klukovský román, nejvýznamnější dílo francouzského spisovatele a básníka, který r. 1910 obdržel Goncourtovu cenu a v prvé světové válce ve věku třiatřiceti let zahynul. Úsměvný příběh o půtkách, taškařicích, veselých i smutných příhodách dvou klukovských part, vyřizujících si své účty klukovsky válečným způsobem, při němž válečnou kořistí a pokladem se stávaly nepřítelovy knoflíky. Film natočený podle tohoto románu obdržel v r. 1962 cenu J. Viga.