Livia Klausová : smutkem neobtěžuju - Pecháčková, Marcela, 1951- (NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2009)
V obsáhlém intimním rozhovoru Livia Klausová vypráví, jak dabovala Červenou karkulku, o tragické smrti tatínka, když jí bylo patnáct let a nejmladšímu z pěti sourozenců teprve tři, o rafinovaném termínu svatby, o tom, jak sama jela tramvají do porodnice, o vinohradské garsonce, kam si přivezli prvorozeného syna a místo radosti měli starost o jeho zdraví. Vzpomíná, jak budovali chalupu, zařizovali panelák, prožívali totalitu, jak se stala manželkou ministra, premiéra a prezidenta. Autorka a Livia Klausová se předem dohodly, že v rozhovoru vynechají politiku. A téměř to dodržely. Knihu doprovází sedmdesát unikátních fotografií z rodinného alba.