Smrtící portrét - Roberts, Nora, 1950- (Columbus, 2008)
Léto roku 2059 dusí New York ve žhavém sevření a reportérce Nadine Furstové přijde fotografie mladé, půvabné dívky, naaranžované v ladné póze, která by byla velmi působivá a umělecká, kdyby ovšem mladá žena nebyla zachycena v okamžiku své smrti. Případu se jako obvykle ujímá poručík Eva Dallasová, policejní vyšetřovatelka. Záhy dochází k dalším vraždám, obětmi jsou opět mladí, krásní a nevinní lidé, všichni vyfotografováni v momentě, kdy se světlo z jejich očí právě vytratilo. Vyšetřování Evě komplikuje i skutečnost, že její manžel, Roarke, prožívá velké trápení týkající se jeho minulosti v Irsku. Než se vše rozplete, do osidel vraha málem upadne i téměř novopečený strážník Troy Trueheart. I v tomto svazku detektivních příběhů z budoucnosti se setkáme s celou řadou známých postav, počínaje Peabodyovou, která se má stát také detektivem, přes Feeneyho a McNaba až k upjatému majordomovi Summersetovi. Ten si před odjezdem na dovolenou zlomí nohu a pár žeber a naruší tak poklidný chod Roarkovy domácnosti.