Hitlerův papež : tajný příběh Pia XII. - Cornwell, John, 1941- (BB art, 2008)
Jako vatikánský státní tajemník podepsal Eugenio Pacelli v roce 1933 dohodu s Hitlerem, která ochránila katolickou církev v Německu výměnou za její úplný odchod z politiky. Když se stal papežem Piem XII., neustále se vyhýbal odsouzení nacismu - přestože věděl, že se v Německu provádí "konečné řešení", a přestože sběrné stanoviště italských Židů se nacházelo u zdí Vatikánu, aby odtud byli odváženi do táborů smrti. To, že selhal v odsouzení nacismu, zejména pro svůj otevřený antisemitismus, patří mezi velké skandály válečného období.